Wat zijn platina kroezen en waarvoor gebruikt men het?

Wat zijn platina kroezen en schalen?

Een platina kroes of schaal is vervaardigd uit het edelmetaal platina of een combinatie van platina met een edelmetaal als goud, rhodium of iridium. In de kroes of schaal kan een chemische stof of grondstof sterk worden verhit, gegloeid of worden gesmolten. Hiermee kunnen verschillende proeven gedaan worden ter verdamping, vergassing, filtratie of ter voorbereiding van verdere analyse.

Wat voor laboratoria testen worden met platina-legeringen uitgevoerd?

Platina kroezen en schalen worden ingezet in laboratoria over de hele wereld voor vele soorten testen en proeven. Ook worden ze in combinatie met fusion techniek ingezet om een monster of sample voor te bereiden voor een XRF-analyse, ICP-analyse of AA-analyse.

Platina in combinatie met andere legeringen heeft diverse eigenschappen en bij het kiezen van de juiste kroes, is het belangrijk om de temperatuur én het test materiaal als vertrekpunt te nemen. Vooral in het geval hoge temperaturen is de hetgeen wat getest wordt, bepalend voor het type kroes dat gebruikt wordt. Zo is rhodium erg gevoelig voor elementen zoals Bi,Sn en Pb, en daarvoor niet geschikt. Waarbij platina iridium goed tegen zuren kan en dus geschikt is voor de chemische industrie, echter het verliest zijn gewicht en stabiliteit bij temperaturen boven de 1100°C.

Echter wat we veel merken in de praktijk;

 • Verassen en koken van organische stoffen; hiervoor wordt vaak de legering gebruikt AuPt90/10. Voor deze type testen wordt een lage temperatuur gebruikt en deze legering biedt de beste weerstand tegen organische stoffen. In sommige gevallen wordt Pt, PtIr en PtRh gebruikt.
 • Fusies; in 95% van de gevallen wordt PtAu5% gebruikt. In zeldzame gevallen ook PtIr3%
 • Fusies bij hoge temperatuur; vrijwel altijd wordt hier PtAu5% of PtAu5% XRS voor gebruikt. Ook kunnen gestabiliseerde kroezen met ZrO2 oftewel zirkoniumoxide gebruikt worden maar dat is niet vanzelfsprekend. In sommige industrieën, zoals de glas industrie waarbij geen hoog verontreinigende samples worden getest, wordt ook niet gestabiliseerd PtRh10 of PtRh20 gebruikt.
 • Elektrogravimetrie, elektroanalyse; PtIr, Pt
 • Voorbereiding van monsters voor XRF-metingen (röntgenfluorescentie) en andere instrumentele en klassieke analysetechnieken; PtAu
 • Verdampings- en concentratieprocessen; Pt of PtIr.
 • Thermische analyse; Pt, PtRh10 en PtRh20.

IAM Drijfhout levert aan verschillende toonaangevende bedrijven en onderzoekinstituten in de olie- en gasindustrie, mijnbouw, voedingsindustrie, glasproducenten, farmaceutica, en andere sectoren. Dergelijke bedrijven onderzoeken met kroezen en schalen de bodem, fossiele brandstoffen, kunstmest, zand, klei, bouwmaterialen als cement, vliegas en meer.

De kroezen, schalen, deksels en parelbakjes van IAM Drijfhout bieden de volgende voordelen:

 • Perfecte analytische oppervlakte
 • Naadloos geproduceerd ter voorkoming van zwakke plekken
 • Bestand tegen hoge temperatuur en zuren
 • Corrosie en oxidatie bestendig

Lees meer over de selectie van de juiste smeltkroes voor uw analyse.

Recycling platina

Edelmetalen zijn niet oneindig en door de stijgende grondstofkosten is het recyclen van platina laboratoriumproducten een ecologisch en economisch duurzame praktijk.

Onze klanten hebben bij ons, één adres voor zowel het bestellen van nieuw platina laboratoriumartikelen als voor het inleveren van gebruikt edelmetaal. U kunt contact met ons opnemen voor vragen over uw platina laboratoriumbenodigdheden of recyclingbehoeften.

Heeft u een vraag voor ons?

Heeft u aanvullende vragen of wilt u een offerte ontvangen?