Thermokoppeldraad

Een thermokoppel is een temperatuursensor waarin twee verschillende draden worden verbonden om de temperatuur te berekenen aan de hand van het spanningsverschil (Seebeck-effect). De keuze van het type thermokoppeldraad hangt af van de temperatuurhoogte, de chemische inertie van het draad en de gewenste nauwkeurigheid. Voor het meten van temperaturen boven de 800 °C worden thermokoppels gebruikt met draden van edelmetalen. Het platina en platina-rodium thermokoppeldraad van type B, R en S biedt een hoge weerstand tegen corrosie, heeft een lange levensduur en behoort tot de meest stabiele thermokoppels in betrouwbaarheid en nauwkeurigheid. De verschillende typen thermokoppeldraden hebben hun eigen specifieke eigenschappen door de verschillende samenstelling van de legering van het draad. IAM Drijfhout levert hoge kwaliteit thermokoppeldraad type B, R en S en draad van speciale legeringen en coatings. Alle draden worden gekalibreerd met standaard of speciale limieten en hebben een certificaat die voldoet aan internationale standaarden.

Thermokoppeldraad type B, R en S

Glas industrie Thermokoppeldraad

Type S

Een thermokoppels met type S draad bevat twee thermokoppeldraden: een positieve poot met een legering van 90% platina en 10% rodium en een negatieve poot met een legering van 99.99% platina. Net als type R, wordt type S toegepast voor nauwkeurige metingen en bij hoge temperaturen van 0 tot 1600 °C. Type R en type S zijn bijna gelijk en tevens de meest toegepaste thermokoppels met draden van edelmetalen. Thermokoppeldraad type S is standaard leverbaar in verschillende diameters van 0,25 tot 1,00 mm.

Semi conductor industrie Thermokoppeldraad

Type R

Een thermokoppels met type R draad bevat twee thermokoppeldraden: een positieve poot met een legering van 87% platina en 13% rodium en een negatieve poot met een legering van 99.99% platina. Type R wordt toegepast voor nauwkeurige metingen en bij temperaturen van 0 tot 1600 °C. Het voordeel van type R tegenover type B is dat het in eerste klas toleranties kan worden geproduceerd, waardoor het erg nauwkeurig is. Thermokoppeldraad type R is standaard leverbaar in verschillende diameters van 0,25 tot 1,00 mm.

Nuclear industrie Thermokoppeldraad

Type B

Een thermokoppel met type B draad bevat twee thermokoppeldraden: een positieve poot met een legering van 70% platina en 30% rodium en een negatieve poot met een legering van 94% platina en 6% rodium. Thermokoppels type B worden toegepast om temperaturen vanaf 50 °C te meten in omgevingen van hoge temperaturen tot 1800 °C. Het voordeel van type B is dat geen extra sensor benodigd is om temperatuurverschillen te compenseren bij deze verbinding van de thermokoppeldraden buiten het proces (koude einde). Thermokoppeldraad type B is standaard leverbaar in verschillende diameters van 0,25 tot 1,00 mm.

Industrieel gebruik

Thermokoppels type B, R en S zijn veel gebruikte instrumenten in diverse industrieën. Door het hoge temperatuurbereik worden ze bijvoorbeeld in de glasindustrie en metaalindustrie geïnstalleerd om smelt- en gietprocessen te reguleren. In andere industrieën worden ze toegepast door hun betrouwbare en nauwkeurige meting en bijvoorbeeld gebruikt om analytische instrumenten mee te kalibreren. Andere toepassingen zijn temperatuurmetingen in drukwaterreactoren van kernreactoren en in de semi-conductor industrie bij de productie van wafers.

Kamet is leverancier van thermocomponenten en partner van IAM Drijfhout

Kamet is gespecialiseerd in mineraal geïsoleerde oplossingen die onder andere worden verwerkt in sensoren om hoge temperaturen (tot 2300°C) mee te meten. Kamet vertegenwoordigt een aantal toonaangevende producenten, zoals ’s werelds grootste fabrikant van mineraal geïsoleerde kabel Okazaki (Japan) en één van de leidende producenten ARi Industries (USA).

Bekijk de thermocouple wire types op de Kamet website

Behoefte aan thermokoppeldraad?

We helpen u graag verder