Wat is fusion techniek, hoe werkt het en wat zijn de voordelen?

Wat is fusion techniek?

Fusion (fusie) is een techniek om monsters voor te bereiden voor analyses met X-Ray Fluorescence (XRF), Inductively Coupled Plasma (ICP) of Atomic Absorbtion (AA). Hierdoor kan de samenstelling uit chemische elementen worden bepaald.

Bij fusie wordt het monster voorbewerkt ter verdere analyse. Het gemalen monster wordt gemend met een flux (lithium of natrium) in een platina of platina/goud kroes (vaak 95%/5%). Hierbij wordt de kroes verwarmd tot rond de 1000°C en geroerd waardoor het monster oplost in de gesmolten flux. Hierdoor ontstaat een mooi homogene smelt.

Fusion analyse XRG en ICP
Fusion gieten

Fusion voor XRF analyse

Bij een XRF analyse wordt het mengsel (de hete boraat smelt) vervolgens in een platina parelbakje gegoten en afgekoeld. Hieruit ontstaat een glasparel, oftewel glazen bead, die direct kan worden afgemeten met de XRF spectrometer.

Voor welke testen wordt XRF analyse gebruikt?

Voorbeelden van testen: cement, staal, glas, keramiek, fossiele brandstoffen, (edel)metalen, kunstmest, milieu, farmaceutica, nucleair, geologie en meer.

Waarom fusion voor een XRF analyse?

Bij een XRF analyse kunnen de monsters natuurlijk ook worden geperst tot pellets. Waarom dan toch fusion? Zoals eerder vermeld wordt door fusie de deeltjes van het monster goed gemend met de boraatflux waardoor je een homogeen glasparel (glazen bead) krijgt om je XRF analyse op uit te kunnen voeren.

Het grote voordeel:

 • Het leidt tot zeer nauwkeurige herhalende analyse resultaten
  De röntgenstralen worden namelijk niet beïnvloed door verschillende monster deeltjes in verschillende groottes die willekeurig worden verspreid, zoals het geval is met geperste pellets.
 • Geen matrixeffect
  Bij fusie blijft de matrix (glas) consistent. Het heeft geen invloed op de analyses en leidt tot nauwkeurige resultaten. Het zorgt ook voor gemakkelijke kalibratie met synthetische standaarden.

Fusion voor ICP analyse

Bij een ICP analyse wordt het mengsel (de hete boraat smelt) in bekers met verdund zuur gegoten. Hieruit ontstaat een oplossing die direct kan worden gemeten.

Voor welke testen wordt ICP gebruikt?

Voorbeelden van testen zijn: zand, klei en andere silica houdende monsters, alle oxides, katalysatoren, edelmetalen en legeringen, polymeren, vliegas, farmaceutica en meer…

Waarom fusion voor een ICP analyse?

Het monster kan voor een ICP-analyse ook goed worden voorbereid door fusie. Dit biedt een aantal voordelen:

 • Effectief en snel
  Door middel van fusie worden de monsters binnen enkele minuten opgelost. Het oplossen van de monsters door middel van zuurontsluiting kan uren duren en er zijn vele soorten zuren nodig.
 • Veilig en schoon
  Bij fusie is het gebruik van gevaarlijk zuren als HCI04 of HF niet nodig. Dit zorgt voor een hogere veiligheid in het laboratorium. Ook wordt het afvalbeheer eenvoudiger omdat er geen beschermende kleding en speciale laboratorium kappen nodig zijn om de fusie uit te voeren . Dit scheelt ook nog eens in de kosten.
 • Oplossen van vele soorten monsters
  Er kunnen vele soorten monsters worden verwerkt die volledig en snel worden opgelost, inclusief vuurvaste monsters als materialen op basis van aluminiumoxide en silica.

Onze producten voor fusion analyse

Bekijk ons aanbod (edelmetaal) producten voor fusion (fusie) techniek.

Laboratoriumartikelen voor XRF-analyses

Fusion machines voor XRF-analyses

Kroezen en schalen voor fusion analyse

Fluxen voor XRF-, ICP- en AA-analyse

Meer weten over fusion?

Vraag gerust meer informatie of een offerte voor onze fusie geschikte producten aan. Met een persoonlijke service proberen wij u altijd de beste oplossing te bieden.