Sample voorbereiding XRF-, ICP- of AA-analyse.

Fluxen voor XRF-, ICP- en AA-analyse

Zoekt u een methode om uw monster / sample goed voor te bereiden voor XRF-analyses, ICP-analyses of AA-analyses, zonder gebruik van geconcentreerde en gevaarlijke zuren? Dan is fusion techniek met gebruik van de juiste flux een ideale oplossing.

Wat zijn fluxen?

Een flux is een chemische verbinding, vaak bestaande uit lithium tetraboraat (Li2B4O7) of metraboraat (LiBO2) en / of lithium bromide (LiBr) of lithiumjodide (Lil). Flux wordt gebruikt als toevoeging bij boraatfusie. Dit is een techniek waarbij een monster / sample wordt voorbereid ter verdere analyse in een Fusion machines voor XRF-analyse, AA-analyse en ICP-analyse.

Fusion (fusie) wordt als veelgebruikte methode ingezet in de voorbereiding van monsters / samples uit een zeer brede range aan materialen als katalysatoren, cement, keramiek, ijzer legeringen, geologische monsters, glas, metaal slak, siliciumdioxide en meer.

Gebruik fluxen voor sample voorbereiding

Flux wordt gebruikt als toevoeging bij de voorbereiding van een goed monster / sample voor verdere XRF-, ICP- of AA-analyse. Een geoxideerd monster wordt samen met de juiste flux in een platina kroes gemengd en verhit tot ca. 1050°C. Het monster lost op in de flux waardoor je een gesmolten substantie krijgt die kan worden uitgegoten in een platina parelbakje. Hieruit ontstaat een glasparel (glasschijf) die direct kan worden afgemeten op een XRF-spectrometer.

Door het gebruik van zuivere fusie fluxen en geschikte analytische parameters, kan de fusie techniek een handige en eenvoudige routine worden in de voorbereiding van vele (soorten) monsters.

Dosering XRF Flux

XRF flux weegmachine

Type fluxen van XRF of ICPH

De fluxen die IAM Drijfhout levert zijn van de merken XRF Scientific of ICPH en hebben beide een brede range in samenstellingen en mogelijkheden. Hiermee bieden wij een compleet en volledig assortiment aan smeltfluxen.

Voor een optimale oplossing is het belangrijk dat de juiste fluxsamenstelling wordt gebruikt. De twee basisformules en meest voorkomende samenstellingen zijn: lithiumtetraboraat (LiT of Li₂B₄O₇) en lithiummetaboraat (LiM of LiBO₂), die gewoonlijk in verschillende verhoudingen worden gebruikt. Bekijk hier de samenstellingen van ICPH en hier van XRF Scientific.

Hierbij zijn additieve toevoegingen mogelijk met verschillende gehaltes LiBr (Bromide) of Lil (Lodide). We bieden ook vloeimiddelen met oxidatiemiddelen zoals LiNO3 en NaNO3.
Mocht u een speciale flux nodig hebben voor uw specifieke toepassing dan bieden we op maat gemaakte fluxen aan.

Doet u gerust een aanvraag via ons contactformulier of stel hier uw vraag. Welke fusiemethode u ook gebruikt, wij hebben vrijwel iedere flux die bij uw toepassing past.

Neem contact op

Kwaliteit flux

Zowel de ICPH- flux als de XRF- flux zijn beide van zeer hoge kwaliteit. Beide zijn toegewijd aan het produceren van de beste fluxen binnen het vakgebied.

De fluxen worden op zodanige wijze geproduceerd dat scheiding van de componenten wordt vermeden en inconsistente resultaten worden voorkomen. De geavanceerde meng- en splitsingsapparatuur zorgt ervoor dat de flux homogeen is, de eerste stap naar consistente analyseresultaten.

Alle producten zijn verkrijgbaar in twee kwaliteiten: standaard (99,99%) en hoge zuiverheid (99,998+%). De boraatfluxen worden geproduceerd als voorgesmolten granulaire deeltjes met een hoge dichtheid. Door geïntegreerde additieven vloeit de flux erg gemakkelijk.

De fluxen bevatten o.a. de volgende eigenschappen:

  • Perfecte homogeniteit
  • Stuift niet
  • Gecontroleerde verdeling van deeltjesgrootte
  • Hoge dichtheid: 1,2 – 1,4g/cm3

IAM Drijfhout als flux leverancier

Al meer dan 30 jaar een gevestigde waarde in de fluxen industrie. Zowel bij de ICPH-flux als de XRF-flux zetten professionals zich in om voor u de juiste oplossing te bieden, zelfs voor de meest veeleisende analytische uitdagingen.

We zijn sterk betrokken bij wat we doen en bedienen al vele jaren klanten in vele sectoren. Er is de mogelijkheid om uw eigen monsters in ons laboratorium te testen om uw specifieke samenstelling flux te produceren.

Bekijk ook ons aanbod Fusion machines of lees meer over gestabiliseerde kroezen of parelbakje met ZrO2 oftewel zirkoniumoxide.

Wij leveren onder meer aan:

Neem contact op met IAM Drijfhout

Neemt u gerust contact met ons op voor meer informatie of vraag geheel vrijblijvend een offerte aan.

Ga naar het contactformulier