Waarom gebruik maken van een XRF Scientific fusion machine?

IAM Drijfhout biedt zowel gas- als elektrisch gedreven fusion machines van XRF Scientific aan. Graag zetten we de verschillen uiteen van de verschillende type fusion machines.

Waarom een fusion machine van XRF Scientific?

 • Compacte machines en makkelijk in gebruik.
 • Meer veiligheidsmaatregelen dan wetmatig minimaal vereist is; zo wordt de gehele machine aan de buitenkant nooit warmer dan 50°C. XRF machines hebben twee veiligheidsaansluitingen voor het activeren en twee thermokoppels waarbij machine automatisch afslaat wanneer ze meer dan 50°C verschil meten. 
 • Uitgebreide after-sales service; zo biedt XRF Scientific een volledige en complete oplossing; machine, accessoires, consultancy, service en onderhoud.

Gas versus elektrische fusion machine

Er bestaan zowel gas- als elektrisch gedreven fusion machines. Gas gedreven machines worden over het algemeen gebruikt als de benodigde infrastructuur (toevoer van gassen en afzuiging) aanwezig is, anders worden elektrische machines vaak geprefereerd.

De Phoenix Go 1 is een gas machine, met als uniek punt dat het maar één gas nodig heeft (i.p.v. zuurstof en gas). Echter, elektrische machines worden steeds populairder omdat ze helemaal geen gas nodig hebben en daarmee dus ook geen aansluitingen en afzuiging. Elektrisch duurt daarentegen wel langer (circa 30%) en gebruikt meer flux. Gas machines hebben voor elke positie een individuele gastoevoer en mengen beter door ander schudsysteem. Niet alle gasmachines van XRF hebben een ICP optie.

XRF fusion versus ICP sample analyse

Er zijn twee manieren om XRF samples voor te bereiden: fusion en ICP. Er is een trend gaande richting ICP, voornamelijk omdat het preciezer is.

 • Bij XRF fusion wordt het sample verhit en tot een parel (glazen disk) in een parelbakje uitgegoten.
  • Voordelen fusion: snel (10-15 min).
  • Nadelen: minder precies (10 ppm) en er is 10 gram sample nodig.
 • Bij ICP wordt het sample verhit en vervolgens in een zuur uitgegoten. Het blijft in dit geval een vloeistof, dat in een capsule door de spectrometer wordt uitgelezen.
  • Voordelen ICP: erg precies (tot ppb niveau), 1-2 gram sample nodig.
  • Nadelen: duurt 3-4 uur, soms extreme zuren nodig dat alleen in gescheiden deel van een lab mag worden gebruikt.  

Meer over fusion techniek en ICP in XRF sample analyse leest u hier.

Heeft u een vraag voor ons?

Heeft u aanvullende vragen over XRF Fusion machines? Of wilt u een offerte ontvangen?