Het gebruik van platina en haar legeringen (rhodium, goud en iridium) voor laboratoriumartikelen 

Laboratoriumbenodigdheden gemaakt van zuiver platina of een platinalegering zijn vaak standaard in chemische analytische laboratoria. Dit komt door de specifieke eigenschappen van platina, die het zeer geschikt maken voor de eisen van chemische analyse, onderzoek en testen in processen zoals verassen, verhitten, elektrolyse en fusie van monsters. IAM Drijfhout biedt een scala aan smeltkroezen, schalen, elektroden, kroezentangen en pincetten, verkrijgbaar in platina en de legeringen; platina goud (PtAu), platina rhodium (PtRh) en platina iridium (Ptlr).  

  • 100% platina 
  • 95% Pt / 5% Au  
  • 97% Pt / 3% Rh 
  • 90% Pt / 10% Rh  
  • 97% Pt / 3% Ir  

De verschillende legeringen hebben ieder eigen specifieke fysische eigenschappen die ze geschikt maken voor bepaalde processen. Daarom is het de toepassing die bepaalt, welke platina- of platinalegering moet worden gekozen om aan de specifieke parameters te voldoen.  

In dit artikel geven we antwoord op veelgestelde vragen over het gebruik van platina voor laboratoriumbenodigdheden.  

Wat is het voordeel van het gebruik van laboratoriumartikelen gemaakt van platina, platina-rhodium, platina-goud en platina-iridium? 

Platina- en platinalegeringen zijn de voorkeurskeuze voor laboratoriumartikelen om een aantal redenen, waaronder:  

  • Een hoog smeltpunt van 1750°C (Pt) tot 1850°C (PtRh, PtIr), wat hoger is dan de meeste laboratoriumverwarmingsprocessen 
  • Weerstand tegen corrosie, zuren en oxidatie (uitstekende weerstand tegen fusie mengsels) 
  • Fysieke sterkte (de legeringen rhodium en iridium helpen om de laboratoriumartikelen te verharden) 
  • Inert (chemisch inactief) 
  • Uitstekende thermische geleidbaarheid (verwarmt en koelt snel) 
  • Duurzaam en recyclebaar 
  • Verontreinigt geen monsters 
  • Minimaal gewichtsverlies, zelfs bij langdurige verwarming boven 1000°C  

Veel van deze eigenschappen kunnen nog verder worden verbeterd door fijnkorrelige, stabiliserende materialen in het metaal te gebruiken. Dergelijke additieven verhogen ook de levensduur van de laboratoriumartikelen, waardoor het een goede economische keuze is.  

Het is belangrijk op te merken dat hoewel platina duidelijk een zeer gunstig metaal is om te gebruiken voor laboratoriumartikelen, een langdurige blootstelling aan bepaalde stoffen schade kan veroorzaken aan platina en zijn legeringen. Enkele voorbeelden zijn: hydroxide of peroxide oplossingen, fosfor en arseen. 

Platinum custom made needles

 

Wat voor soort testen kunnen worden gedaan met platina laboratoriumartikelen? 

De hierboven genoemde eigenschappen van platina en de legeringen, maken dat laboratoriumartikelen van deze metalen geschikt zijn voor de volgende soorten testen/analyses:  

  • Asvorming en koken van organische stoffen (AuPt90/10) 
  • Fusion (PtAu5%) 
  • Fusion bij hoge temperaturen (PtAu5% of PtAu5%) 
  • Elektrogravimetrie, elektroanalyse (PtIr, Pt) 
  • Voorbereiding van monsters voor röntgenfluorescentie en andere instrumentele en klassieke analysetechnieken (PtAu) 
  • Verdampings- en concentratieprocessen (Pt, PtIr) 
  • Thermische analyse (Pt, PtRh10% en 20%) 

Waarom zijn platina-iridium laboratoriumartikelen zo geschikt voor elektroanalyse? 

De platina kroezen van IAM Drijfhout met een iridiumgehalte van 10%, hebben een hoog smeltpunt tot 1790°C. De toevoeging van iridium verhoogt bovendien de stevigheid en chemische corrosiebestendigheid. Dit laatste is vooral belangrijk in de elektroanalyse. Zo doende, bieden wij PtIr elektroden van onder andere merken als Fischer, Winkler, Wölbing en Schöniger, alsook producten op maat.

Een specifiek toepassingsvoorbeeld voor Ptlr-smeltkroezen is het gebruik in Czochralski- of Brigman-Stockbarger analyse. 

Wanneer zijn platina-goud laboratoriumartikelen de beste keuze? 

Platina-goud (PtAu) laboratoriumartikelen zijn ontwikkeld voor haar niet-bevochtigende eigenschappen die vooral belangrijk zijn voor spectrografische X-ray fluorescentie (XRF) analyse. De aanwezigheid van goud maakt het verwijderen van monsters eenvoudig. De weerstand tegen verontreiniging is een andere belangrijke eigenschap van deze legering voor XRF-doeleinden.  

Platina-goud smeltkroezen zijn goed geschikt voor monstervoorbereiding door fusie. In dit geval biedt het hoge smeltpunt van 95%Pt 5%Au legering een betere temperatuur bestendigheid dan puur platina. Voor gebruik bij extreme temperaturen (boven de 1500°C) is de gestabiliseerde versie van PtAu kroezen de beste keuze. 

Een voorbeeld van gebruik is bij het analyseren van mineralen en industriële materialen als silicaatgesteenten en een verscheidenheid aan ertsen. 

Wat zijn de unieke eigenschappen van platina-rhodium laboratoriumartikelen?  

IAM Drijfhout produceert platina laboratoriumartikelen met 3% of 10% rhodium, dat de volgende eigenschappen biedt:  

  • Een extreem hoog smeltpunt tussen 1780°C en 1850°C 
  • Des te hoger het rhodiumgehalte, des te langer een smeltkroes haar vorm behoudt in extreme oven omstandigheden (ook afhankelijk van het gebruik).  
  • Zeer hoge hardheid en sterkte die het geschikt maken voor zware omstandigheden. 

Een toepassingsvoorbeeld is het testen van as op hoge temperatuur en bepaalde fusieprocessen. Maar ook olie analyses binnen de petrochemische industrie. Het is niet aan te raden om PtRh kroezen te gebruiken voor toepassingen waarbij herhaalde fusion testen worden gedaan. Dit komt doordat het iets gevoeliger is voor chemische interacties die licht gewichtsverlies en zwakheid kunnen veroorzaken. 

Industriële toepassing van platina

Platina kroezen en parelbakjes worden gebruikt in XRF analyses. Door platina’s weerstand tegen hoge temperaturen en resistentie tegen chemische stoffen, is dit edelmetaal ideaal voor monster analyses met XRF.

Platina elektrodes bieden hoge geleiding en duurzaamheid. Hierdoor worden ze gebruikt in verschillende chemische test waarbij elektrische stroom nodig is. De corrosiebestendigheid van platina maakt het bijzonder geschikt voor elektrolyseprocessen.

Platina plaat en folie wordt gebruikt in elektronica, katalysatoren en waterstofdiffusie. De uitstekende elektrische geleidingsvermogen, in combinatie met de weerstand tegen chemische reacties, maakt het perfect voor deze hightech toepassingen. Ook platina in de vorm van buizen worden gebruikt voor medische apparatuur, de productie van glas en glasvezel en zelfs voor de vervaardiging van muzikale blaasinstrumenten.

Platina staven worden op grote schaal gebruikt in medische apparatuur of hulpmiddelen, vanwege de geringe reactie met vloeistoffen van het menselijk lichaam.

Zelf opzoek naar platina laboratoriumartikelen?

Of heeft u aanvullende vragen?