Iridium en palladium: hun industrieel gebruik

Iridium en palladium edelmetaal producten zijn minder bekend dan goud en platina. Echter ze spelen een belangrijke rol in de auto en luchtvaart industrie, maar ook in de medische hulpmiddelen en juwelen productie.

Industriële toepassingen

Iridium, een van de compactste materialen op de wereld, is corrosie resistent en stabiel op hoge temperaturen. Iridium plaat wordt gebruikt voor het vervaardigen van kroezen, ontstekers voor de ruimtevaart, bougies voor auto’s en medische schijven. Deze medische schijven worden toegepast in bestraling en röntgenapparatuur, vanwege de stralingsbestendige eigenschappen van iridium.

Palladium staat bekend om zijn uitzonderlijke vermogen om waterstof te absorberen, waardoor de palladium folie van onschatbare waarde is in verschillende toepassingen zoals waterstofdiffusie, maar ook medische apparatuur, keramische condensatoren en als katalysator in tal van chemische reacties.

Beide metalen worden ook gebruikt om linten en buizen te produceren. Iridium linten worden gebruikt in hogedruktoepassingen en palladium buizen worden gebruikt in medische apparatuur en de productie van juwelen.

Meer weten?

Neem contact met ons op als u vragen heeft over het gebruiken van iridium- en palladium in uw organisatie.