Iridium en palladium: hun industrieel gebruik en recycling

Iridium en palladium edelmetaal producten zijn minder bekend dan goud en platina. Echter ze spelen een belangrijke rol in de auto en luchtvaart industrie, maar ook in de medische hulpmiddelen en juwelen productie. Door de hoge kosten en gelimiteerde aanwezigheid van deze grondstoffen, is het belangrijk om ook iridium en palladium te recyclen.

Industriële toepassingen

Iridium, een van de compactste materialen op de wereld, is corrosie resistent en stabiel op hoge temperaturen. Iridium plaat wordt gebruikt voor het vervaardigen van kroezen, ontstekers voor de ruimtevaart, bougies voor auto’s en medische schijven. Deze medische schijven worden toegepast in bestralings en röntgenapparatuur, vanwege de stralingsbestendige eigenschappen van iridium.

Palladium staat bekend om zijn uitzonderlijke vermogen om waterstof te absorberen, waardoor de palladium folie van onschatbare waarde is in verschillende toepassingen zoals waterstofdiffusie, maar ook medische apparatuur, keramische condensatoren en als katalysator in tal van chemische reacties.

Beide metalen worden ook gebruikt om linten en buizen te produceren. Iridium linten worden gebruikt in hogedruktoepassingen en palladium buizen worden gebruikt in medische apparatuur en de productie van juwelen.

Recycling iridium en palladium

IAM Drijfhout is jarenlang leverancier op het gebied van iridium en palladium. Dit combineren wij met onze edelmetaal recycling service. Het winnen van iridium en palladium uit gebruikte artikelen is economisch en ecologisch zeer zinvol.

Meer weten?

Neem contact met ons op als u vragen heeft over het recyclen en/of het gebruiken van iridium- en palladium in uw organisatie. Wij helpen u graag verder en kunnen u meer vertellen over onze producten en het recyclingproces.