Industriële toepassing van edelmetaal sputter targets

Sputtertargets worden gebruikt in verschillende depositietechnieken. Deze targets gemaakt van edelmetaal, zijn een vast onderdelen in het aanbrengen van dunne films voor een scala aan toepassingen in consumentenelektronica, energie en gezondheidszorg.

Wat is een sputtertarget?

De sputtertargets van IAM Drijfhout zijn ronde, platte schijven die verkrijgbaar zijn in verschillende diameters en diktes. Deze targets zijn gemaakt van edelmetalen, puur of gelegeerd, en hebben een zuiverheidsgraad van 99,95% tot 99,99%. De meest voorkomende edelmetaal targets zijn goud (Au), platina (Pt), rhodium (Rh), zilver (Ag) en legeringen zoals Au/Pd20% en Pt/Rh10%.

Gebruikte targets kunnen teruggestuurd worden voor recycling. Lees meer over het recyclen van sputtertargets.

Het gebruik van edelmetaal sputtermaterialen in verschillende industrieën

Elektronica en halfgeleiders

In de wereld van elektronica zijn edelmetaal sputtertargets onmisbaar. Ze worden gebruikt om dunne lagen van het goud, platina of zilver af te zetten op halfgeleiders, waardoor hun elektrische geleidbaarheid verbetert en de algehele prestaties van het apparaat verbeteren. Dit is cruciaal voor de productie van kleine snelle elektronische toepassingen, zoals chips, voor smartphones en computers maar ook geavanceerde sensorsystemen. Depositietechnieken die vaak worden gebruikt in deze industrie zijn HiTus en Reactive Sputtering.

Consumentenelektronica

De levendige beeldschermen met hoge resolutie van moderne apparaten hebben veel te danken aan edelmetaal sputtertargets. Deze targets worden gebruikt bij het maken van dunne-filmtransistors voor LCD- en OLED-schermen en maken hoogwaardige, energiezuinige displays mogelijk. Met name zilveren targets worden vaak gebruikt bij de productie van touchscreens vanwege hun uitstekende geleidbaarheid en flexibiliteit.

Fotovoltaïsche energie

Voor de productie van zonnepanelen in de fotovoltaïsche sector, wordt gebruik gemaakt van sputtertargets. In dergelijke zonnecellen wordt een laagje edelmetaal afgezet op het oppervlak van de cel, waardoor de lichtabsorptie verbetert en de energie omzettingsefficiëntie toeneemt. Deze technologie maakt het mogelijk om lichtere, flexibelere en efficiëntere zonnepanelen te maken.

Automotive

Met de opkomst van elektrische voertuigen, heeft ook de auto-industrie het gebruik van edelmetaal sputtertargets omarmd. Onderdelen zoals batterijen en sensoren worden verbeterd met dunne lagen edelmetaal, wat de prestaties en levensduur verbetert.

Gezondheidszorg en biomedisch

Bij de productie van medische apparatuur en implantaten wordt de voorkeur gegeven aan edelmetalen zoals platina en goud, die bekend staan om hun bio compatibiliteit en corrosiebestendigheid. Sputtertargets worden gebruikt om deze apparaten te coaten via IBS en PVD, waardoor hun veiligheid en duurzaamheid worden verbeterd.

Ruimtevaart en defensie

In de luchtvaart- en defensiesector wordt High Power Impulse Magnetron Sputtering (HIPIMS) gebruikt om hoogwaardige coatings te maken voor verschillende toepassingen, waaronder corrosiebestendigheid, thermische bescherming en elektromagnetische afscherming. De eigenschappen van edelmetaaltargets zorgen ervoor dat deze coatings bestand zijn tegen de extreme omstandigheden, die in deze industrieën voorkomen.

Hoogwaardige edelmetalen targets

Kortom, edelmetaal sputtertargets zijn een integraal onderdeel van de ontwikkeling van diverse high-tech industrieën. Als vertrouwde leverancier voor veel fabrikanten levert IAM Drijfhout uitsluitend edelmetaaltargets van hoge zuiverheid die exact voldoen aan de specificaties van elk van deze gespecialiseerde industrieën.

Neem contact met ons op voor vragen over onze producten. Wij helpen u graag verder.